facebooktweeterpinterestgoogle+
graphbar
Logo
Home page (ro)Az oldal magyarul
divertisment

CELE MAI VORBITE 10 LIMBI PE GLOB

Limbajul este, poate, cea mai importantă modalitate de exprimare interumană. El este, în acelaş timp, una dintre trăsăturile definitorii ale speciei umane şi factorul, probabil definitoriu, care a ajutat la evoluţia spectaculoasă a umanităţii. Efectiv, ne este imposibilă imaginarea lumii de astăzi, fără a existemţa unui limbaj, adică a unei modalităţi de comunicare care să permită transmiterea rapidă a informaţiilor. Este suficient să privim în jur, pornind de la reviste, cărţi, filme, radio, muzică etc., pentru a ne da seama că însăşi existenţa noastră este interdependentă de limbaj. În următoarele rânduri vă vom prezenta topul celor mai vorbite limbi în zilele noastre, prin acesta trecând în revistă totodată cele mai importante limbaje ale planetei. Desigur acest top este discutabil, sunt păreri diverse, dar cele mai multe estimări stabilesc următorea ordine pe anul 2016:

Pa locul 10 se află limba MALAEZIANO - INDONEZIANA

Malaieziana- cca 220 de milioane de oameni vorbesc această limbă
Este vorbită cu precădere în Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei şi al Filipinelor precum şi în Timorul de Est, malaeziano-indoneziana este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi în Malaezia şi peste 210 milioane numai în Indonezia. Nici nu este de mirare dacă ne gândim că Indonezia este ţara formată din 17.508 insule, cu o populaţie totală ce depăşeşte 230 de milioane de locuitori, fapt ce o situaează pe locul 4 în lume în topul celor mai populate ţări ale planetei. Malaeziana este o limbă austroneziana, vorbită curent în Malaezia şi Brunei, în timp ce indoneziana este un dialect (numit si Riau) al malaezienei. Cele două limbi împart, însă, o rădacină comună, iar limbajele sunt atât de asemănătoare încat pot fi inţelese de ambele categorii de vorbitori fără probleme, un motiv în plus ca malaeziana şi indoneziana să fie considerate una şi aceeasi limbă.
Salutul în maleziano-indoneziana este "Selamat pagi".

Pe locul 9 se află limba FRANCEZA

Franceza- cca 220 de milioane de oameni vorbesc limba.
Considerată limba cea mai romantică de pe glob, franceza este vorbită oficial în 29 de ţări, existand, de asemenea, comunităţi de limba franceză în alte 57 de ţări ale lumii. Cei mai multi vorbitori ai acestei limbi se regăsesc în Franţa, restul trăind în marea lor majoritate în Canada (în special in Quebec, Ontario şi New Brunswick), Belgia, Elveţia precum şi în numeroase ţări africane. Numai în Uniunea Europeana există 129 de milioane de vorbitori de limba franceză, 65 de milioane dintre acestiia fiind nativi, în timp ce restul au ales franceza drept a doua limbă, statistică ce situează franceza pe locul trei in topul celor mai vorbite limbi din Uniunea Europeană după engleză şi germană. Chiar dacă franceza, cea mai vorbită limbă europeană începând cu secolul al XVII-lea şi terminând cu începutul secolului XX, a pierdut teren în favoare limbii engleze în preferinţele tinerilor, noile programe educaţionale din Canada şi ţările în curs de dezvoltare din ţările lumii a treia, anunţă un nou aflux de vorbitori de franceză, estimându-se că numărul francofonilor va atinge cifra de 500 de milioane in viitorul apropiat.Salutul comun în limba franceză este "Bonjour".

Pe locul 8 se află limba PORTUGHEZA

Portugheza- cca. 250 de milioane de oameni vorbesc limba. Este cea mai vorbită limbă din emisfera sudică, cea de a treia limbă, ca număr de vorbitori, din Occident şi este limba oficială în nu mai puţin de 9 state ale lumii. Portugheza este vorbită de peste 190 de milioane de persoane numai in Brazilia (un total de 80,08% din totalul lusofonilor lumii), de cca 22 de milioane de oameni în Mozambic si de aproximativ 13 milioane de angolezi. Numărul portughezilor nativi se ridică şi el la aproape 11 milioane de persoane. În acelaşi timp, portugheza este vorbită oficial în Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatoriala, Capul Verde, Sao Tome&Principe precum şi regiunea cu statut autonom, Macau. Mai mult, portugheza este una dintre cele mai apreciate limbi de pe glob, fiind situată pe un loc 4 la nivel mondial în preferinţele elevilor şi studenţilor. De altfel în Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes şi Africa de Sud, portugheza una dintre limbile străine obligatorii în programa scolară. Conform UNESCO, portugheza este limba cu cel mai mare potenţial să devină limba internaţională din Africa şi America de Sud. Numai în Africa se estimează că numărul vorbitorilor de limba portugheză se va apropia de 90 de milioane în anul 2050. Salutul în limba portugheză se pronunţă "Bom dia".

Pe locul 7 se află limba BEGNALEZĂ

Bengaleza
- cca 270 de milioane de oameni vorbesc această limbă.
Este vorbită cu precădere în Bangladesh, o ţară cu peste 120 de milioane de locuitori, şi India (în special în statele Tripura, Assam şi Bengalul de Vest ) limba bengaleză este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob chiar dacă într-un areal destul de restrâns faţă de celelalte limbi din acest clasament. Alături de cele aproximativ 210 limbaje şi idiomuri indo-ariene vorbite în Asia, bengaleza a evoluat acum circa 3000-3200 de ani din stravechea sanscrită, mai precis din Magadhi Prakrit, limba vorbită de însusi Budha şi unul din cele trei limbaje scrise ale Indiei antice. Limba oficială în Bangladesh şi a doua limbă ca răspândire în India, bengaleza tinde să adune cât mai mulţi vorbitori în viitorul apropiat, asta şi ca urmare a exploziei demografice din cele două ţări din sudul Asiei.
Salutul comun în limba bengaleza se propunţă "Ei Je".

Pe locul 6 se află limba RUSĂ

Rusa- cca 260 de milioane de oameni vorbesc această limbă. Rusa este limba cea mai răspândită, din punct de vedere geografic, din Eurasia, cea mai vorbită limbă slava şi, totodată, cea mai răspândită limbă nativă din Europa. Este vorbită oficial în Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Crimea, Abhazia, Oseţia de Sud precum şi ca limbă secundară în celelalte foste ţări membre ale Uniunii Sovietice. De asemenea, în Israel, rusa este vorbită de către o comunitate ce însumează circa 750.000 de persoane, marea lor majoritate imigranţi din fosta URSS. În plus, rusa este una dintre cele şase limbi oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite iar izvoarele istorice o atestă încă din secolul al X-lea ca fiind cea mai influentă limbă slavona din istorie. Aproximativ 164 de milioane de persoane sunt vorbitoare native ale limbii ruse, in timp ce 114 milioane o folosesc ca limbă secundară. Rusa a devenit limbă de circulaţie internaţională odată cu crearea blocului comunist, atunci când, în majoritatea ţărilor aflate sub influenţa Moscovei, rusa a fost introdusă obligatoriu în programa scolară ca prima limbă străină tinerilor.
Salutul rusesc se pronunta "Zdravstvuite".

Pe locul 5 se află limba HINDI

Hindi- cca 380 de milioane de oameni vorbesc limba
Cunoscută şi sub numele de Hindi-Urdu, cele două forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, în acelaşi timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei (în varianta Hindi şi Urdu) şi limba oficială din Pakistan (sub varianta Urdu). Trebuie spus că Urdu este vorbită, în special, de populaţia de origine musulmană, în timp ce Hindi este vorbită de indienii de alte religii. Dat fiind numărul uriaş al indienilor, popor care se estimeaza că va depaşi în curând pe cel chinez ca număr de locuitori, este evident că limba vorbită de cei mai mulţi dintre aceştia (peste 250 de milioane de vorbitori nativi, în timp ce restul au învăţat hindi ca limbă secundară) a ajuns rapid în topul celor mai uzitate limbi de pe glob. Se pare că doar influenţa covârşitoare a limbii engleze în India a oprit hindi să devină cea mai vorbită limbă a lumii. Salutul în hindustani, este "Namaste".

Pe locul 4 se află limba ARABĂ

Araba- peste 490 de milioane de oameni vorbesc această limbă.
Aproximativ 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se află în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, alături de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limbă secundară - acestea sunt cifrele impresionante care fac din arabă una dintre fruntaşe într-un clasament al celor mai vorbite limbi de pe Terra. La aceasta a contribuit şi numărul mare de musulmani de pe glob, circa un miliard, ştiut fiind că limba arabă este limba în care a fost scrisă cartea sfântă a islamului, Coranul. Limba arabă este limba oficială în nu mai puţin de 26 de state, dintre acestea evidenţiindu-se Egiptul, cu peste 80 de milioane de vorbitori. De altfel, existând atât de mulţi vorbitori de limba arabă, aceasta a devenit, în anul 1974, cea de şasea limbă oficiala a Organizatiei Naţiunilor Unite. Araba a fost limba ştiinţelor în perioada celor 700 de ani de stapânire arabă în peninsula iberică, epoca în care majoritatea lucrărilor de matematică, filozofie, medicină şi alte ştiinţe erau scrise în această limbă, cu precădere de către invăţaţii arabi. Ca şi în cazul altor limbi semitice, araba se scrie de la dreapta la stânga. Unul din saluturi în limba arabă, transcris in alfabet latin, se pronunţă "Al salaam a'alaykum"

Pe locul 3 se află limba SPANIOLĂ

Spaniola- cca 450-500 de milioane de oameni vorbesc această limbă.
În anul 1999, conform unor statistici ale vremii, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi în toată lumea. Astăzi, se estimează că numărul hispanofonilor oscileaza între 450 si 500 de milioane, cea mai mare comunitate înregistrându-se în Mexic, o ţară cu o populaţie de aproximativ 112 milioane de locuitori. Spaniola este limba oficială a 20 de ţări, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Organizaţiei Statelor Americane, asta ca să enumerăm doar câteva dintre organismele internaţionale care au adoptat spaniola. Este, în acelaşi timp, cea de a doua limbă din lume după numărul nativilor care o vorbesc, depăşind la acest capitol limba engleză. În Statele Unite ale Americii există deja 36 de milioane de vorbitori de limba spaniolă, în unele state ale acestei ţari procentul hispanofonilor depăşindu-l considerabil pe cel al vorbitorilor de limba engleză. De asemenea, au existat propuneri ca spaniola să devină a doua limbă oficială a SUA, proiect refuzat până în prezent de autorităţile de la Washington. Spaniola, limbă derivată din latina vulgară, a cunoscut numeroase influenţe de-a lungul timpului, cele mai importante fiind cele de origine arabă, germanică, bască şi celtiberică. În prezent, spaniola castiliană este cea mai răspândită dintre graiurile hispanice, lucru influenţat decisiv de expasiunea Imperiului Spaniol între secolele XV si XIX. Un salut în limba spaniola se pronunţă "Hola"

Pe locul 2 se află limba ENGLEZA

Engleza- cca 850 de milioane de oameni vorbesc limba. Chiar dacă numărul nativilor vorbitori de engleză (cca 350 de milioane) este depăşit de cel al vorbitorilor de limbă spaniolă, numărul celor care au îmbrăţişat engleza ca a doua limbă este unul covârşitor. Exista chiar estimări care indică un număr de peste 1 miliard al celor care vorbesc limba engleză. Nici nu trebuie să ne mire, dacă ne gândim că engleza a fost catalogată drept prima "lingua franca", în adevăratul sens al cuvântului, din istoria omenirii. Engleza este limba oficială în nu mai puţin de 53 de state ale lumii, record absolut în acest domeniu, cea mai vorbită limbă din Uniunea Europeană, şi prima limbă oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De asemenea, limba lui Shakespeare este considerată cea mai amplă, din punct de vedere al numărului de cuvinte, dicţionarul englez numarând peste 500.000 de cuvinte, făraă a adăuga aici o varietate de termeni tehnici sau ştiinţifici, mai mult decât orice altă limbă europeană. Engleza îşi are originile în graiul vechilor celţi, in limbajele anglilor şi saxonilor, triburi germanice care au invadat Anglia în secolul al V-lea d.Hr. şi în vechile limbi şi dialecte vikinge, aduse de către scandinavi în secolele VIII-IX. A urmat influenţa franceză, adusă de normanzi odată cu ascensiunea lui Wilhelm Cuceritorul, precum si cea latină, lingua franca în biserica creştină şi în randul intelectualităţii europene din Evul Mediu. Salutul simplu în limba engleză se pronunţă "Hello".

Pe locul 1 în acest top, limba MANDARINA

Mandarin- circa 1,4 miliarde de oameni vorbesc aceasta limbă. Mandarina, limba oficială în China şi Taiwan, este, de departe, cea mai vorbită limbă de pe glob, depăşind engleza, din punct de vedere al numărului de vorbitori, într-un raport de cel puţin 2 la 1. Nici nu este de mirare, dacă ne gândim că majoritatea populaţiei chineze (cea mai numeroasă de pe glob) vorbeşte mandarina. De asemenea, mandarina mai este vorbită în Singapore, Indonezia, Macau, Filipine şi în puternice comunităţi chineze din SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Şi, cu toate acestea, mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un incepător fiind incapabil să înţeleagă fiecare nuanţă a cuvintelor rostite de un nativ. Spre exemplu, fiecare cuvânt poate fi exprimat în cel putin 4 moduri (sau tonuri), putând însemna altceva în funcţie de modul în care este pronunţat şi de felul în care sunt accentuate sunetele. Chineza mandarină este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, mai mult, a păstrat neschimbată aceeaşi scriere de acum cel puţin 3-4000 de ani. De altfel, madarina este limba în care a scris însuşi Confucius, contemporanii noştri chinezi putănd citi lucrările acestuia fără a avea nevoie de adaptări ale textelor antice la grafia timpurilor moderne. Pentru salut în mandarina, se spune "Ni hao". ( Cu menţiunea că "Hao" se pronunţă ca o singură silabă, iar tonul trebuie scăzut pe sunetul "a", pentru ca apoi să fie ridicat, din nou, la final).

Sursa - http://travel.descopera.ro ; http://www.abcnewspoint.com
Meniu conţinut
FOCUSNET.RO
Redactor
Copyright © 2017 www.focusnet.ro Developped by Jermendy Zoltan
facebooktweeterpinterestgoogle+