facebooktweeterpinterestgoogle+
graphbar
Logo
Pagina în limba românăHome Page (hu)
Stil-de-viata

FOGYÁSOM TÖRTÉNETE

„Kimondani azt, amit érzek, nem bonyolult. Akkor tudatosul egy csomó minden az emberben. Az is, hogy mit tettem meg, mit hagytam figyelmen kívül. Mert azért, hogy én benne vagyok egy adott helyzetben, azért egy ember okolható, és az pedig én vagyok, önmagam.” ( Csernus Imre-pszichiáter iró ).
Mondjuk ki tehát amit érzünk. Mondjuk ki hogyan szeretjük magunkat érezni és hogyan szeretnénk magunkat érezni. Hogyan szeretnénk kinézni. Mert azért ismerjük el, annakidején mi miattunk esett bűnbe már Ádám is a paradicsomban. Biztos sokunk között zajlott már le beszélgetés hogy milyen jó volna úgy kinézni mint........Megszámlálhatatlan sok nőtársunk ezért vagyonokat fizet, fájdalmas beavatkozásokat tűr el, hogy a kivánt alakot elérje. Pedig sokszor a megoldás kézenfekvőbb mint gondolnánk, és a jó hir az hogy lehetséges és elérhető mindenki számára. Csak elhatározás és akarat kell hozzá.
En regenMa világszerte kb. 1 milliárd ember szenved valamilyen fokú elhízásban. Ezért is nagyon fontos odafigyelnünk egy kicsit hogy hogyan is élünk.
Hogy és mikor is kezdődött ?
Bevallom őszintén hogy én nem igen foglalkoztam az egészségemmel. A mindennapok a munkáról a pénzkeresetről szóltak. Nem gondolkodtam el azon hogy hova jutott az egészségem azzal az életstilussal amelyben éltem. A problémákat amik úgy az évek alatt keztek kialakulni ( állandó fáradság, izületi fájdalmak, nagymértékű éhségerzet, lélegzési nehézségek, arcbőr problémák ) hajlamos voltam mindet a külső környezeti okokra fogni. Én úgy gondoltam hogy a mindennapi stressz a rendszertelen és rendszertelenül sok étkezés és az állandó rohanás és a pénz hajszolása okozza, amikoris a napok olyan egyformák és csak ugy tudod mérni az időt hogy felkelsz és örülsz hogy eljön az este hogy pihenhess.
2012 márciusában azonban amikoris életem párja nagy elhatározással és akaraterővel eldöntötte hogy ő le akar fogyni, én mellette álltam és támogattam az elhatározásában hiszen jól tudtam hogy ugyanabban a cipőben járunk. Ő akkor 121 kg-os volt a 178 cm-es magasságához, tehát mindketten az elhizottak népes táborát bővitettük. Tehát ő eldöntötte hogy le fog fogyni. Megkezdte tudatosan szervezni saját fogyókúra programját , ami redszeres testmozgásból és az étkezési szokások gyökeres megváltozásából állt. A testmozgás alatt futás, szobabiciklizés és súlyzozás értendő. El kell ismernem és nagyon büszke vagyok mai napig is a kitartására és elszántségára amivel elérte az eredményét minden külső ( bármiféle drága fogyókúra, edzőterem, fogyást igérő tabletták, étrendkiegészitők ) segitsége nélkül. Őneki sikerült a 121 kg-ról 87 kilóra lefogynia 2012 márciusától, 2012 oktoberéig ( az ő történetét is ajánlom neked hogy olvasd el ). Dehát szerintem ritka az olyan akaraterő amivel ő rendelkezik. És hát én sem olyan vagyok. El kell mondanom hogy minden alkalommal probált engem is meggyőzni hogy probáljam én is ki a futást mert az segit. Rá is szántam magam és pár alkalommal amikor korán reggel elment futni én is vele tartottam. Nekem is azt ajánlotta hogy kezdjem úgy ahogy ő kezdte, vagyis hogy fussak csak keveset amennyit birok, aztán sétáljak és igy felváltva. Dehát én azt gondotam hogy majd én megmutatom, hogy megy ez nekem is, és nemigen fogadtam meg a tanácsot. És mi lett a vége? Nagyon hamar elfáradtam, a térteim nagyon fájtak. Szinte a következő napokon járni sem tudtam. Igyhát a futást hanyagoltam azután. A szobabiciklin volt a sor hogy kiprobáljam és nagyon elcsodálkoztam amikoris a jóleső fáradságon kivűl más szószerinti fájdalmat nem éreztem a 30 perces sportolás után. Tehát ez bevált. Amúgyis olyan nőcis sport ez a biciklizés. Tehát nekiálltam naponta 30 percet biciklizni.
Ezzel párhuzamosan eldöntöttük hogy egészségesen fogunk étkezni. Ez eleinte csak elhatározás szintjén működött, hiszen aki megszokott egy étkezési módot, lényegében másikat nem ismer. Mit is jelentett ez ? Hát ismerősnek tűnik úgye a friss ropogós fehér kenyér, a finom sültkolbász, pörkölt, rántotthús, sütik stb-stb., arról nem is beszélve hogy mit mivel fogyasztottunk. Husi krumplival, laska , és ebéd utan gyümölcs, mert ugye úgy tanultuk hogy fogyasszunk sok gyümölcsöt. „ Egészségesebb „napokon vacsorára csak gyümölcsöt ettünk. Na de nehogy kihagyjuk a reggeli étkezésünket is. Na hát itt is volt mit rendbetenni, ugyanis ez az étkezés az éhgyomorra elfogyasztott kávét jelentette. Napközben azután nem győztem az éhséggel, mindig kellet valamit nassolni, amikor meg nem volt idő ott volt a kávé. Ez utobbiból elértem a napi 4-5-re is.
És akkor kezdtünk olvasgatni az internetten mindenféléket hogy mit is kéne enni ? És mit nem ? És honnan a hozzávalókat ? És hogy kell elkésziteni ? hogy kell helyesen étkezni ? Hányszor ? mit mivel együnk ? Mit mikor ajánlott enni ? Hogyan hat a szervezetünkre az ha megváltoztatjuk a étkezési szokásainkat ? Miért nem működik a szervezetünk jól attól ahogy eddig étkeztünk ? Mire elértünk a kérdések végére, már nem tudtuk mi is volt az első kérdés. Szóval kész káosz volt az egész. Igaz nagyon sok információhoz jutottunk az internetten, de sehol sem találtunk olyan tanácsot amely az eleitől a végéig vezeti a folyamatot és nem melleslegesen magyarázatokkal és összefüggésekkel.
Azt mindenhol olvashattunk hogy nem egészséges:
a fehér kenyér, a fehér liszt, a fehérlisztes tésztafélék, a sertéshús, a napraforgóolaj, a margarin, a burgonya, a cukor, a sütik, az édesitők, a szénsavas italok, a szénsavas ásványviz, a fekete kávé, a fehér rizs, stb.
En mostNa de hát akkor mit is együnk hisz a fenn sorolt alapanyagok képezték az általam ismert ételek hozzávalóit. És hogy tudunk mi egészségesen étkezni anélkül hogy minden pénzünket a drágább alapanyagokra költsük. De hát eldöntöttük hogy ez nem mehet igy tovább és ha többe is kerül megyünk tovább az úton. És hát igy kezdődött nálam a fogyás. Tehát mindennap legalább 30 perc biciklizés és étkezésben sok saláta, zöldség és a húsokból megtartottuk a csirke és pulykahúst. Elég monoton volt az étlapunk de látszott a hatás.
Persze a férjemnek aki sokkal intenzivebb sportolást végzett sokkal hamarabb és látványosabb eredmények mutatkoztak.
Akkor tartottunk júniusnál és egy hétvégi bevásárléskor meghivtak a Herbalife standhoz egy ingyenes állapotfelmérésre ott helyben. Miért is ne, ugye ? Akkor is megállapitotték hogy elhizott vagyok és hogy jó lenne ha elmennek a Herbalife Welness központba hogy részletesebb állapotfelmérést végezzünk és hogy tanácsot is kapjak hogy mit is kéne tenni. Én akkor azt gondoltam: na most jól megfogtak! Most következik hogy vegyek ezt meg azt mert csak az segit és igy tovább. Azonban ami megfogott akkor az volt hogy felhivták a figyelmünket hogy nagyon jó hogyha magunktól is eldöntöttük hogy fogyni akarunk és fogyunk is, de nem mindegy hogy milyen a fogyás minősége. Ez úgy akkor megmaradt bennünk. Akkor voltam én 93 kg. Tehát a saját módszeremmel már sikerült leadnom 7 hónap alatt 6 kg-ot. Hazamentünk és folytattuk a fogyókúránkat. Ezt - azt meg tanultunk az internettről is. Egy szeptemberi napon eldöntöttük hogy kérünk egy időpontot a welness közponba egy felmérésre, hogy lássuk hogy is állunk. Meg is kaptuk az időpontot és a megbeszélt időpontban el is mentünk. Mi is történt ott ?
1. Testsúly mérés
2. Testtömegindex mérés
3. Testzsirszázalék mérés
4. Test viz-, és izomtömegnek, belsőszervi testzsirtömeg mérése
5. Anyagcsere kor felmérése. Az első 4 mérés alapján még mindig az elhizottak közé tartoztam de amikor megmondták hogy az anayagcsere életkorom egy 58 éves nő szervezetének felel meg, hirtelen abban a pillanatban minden annyira vilagossá vált és belémnyilalt a felismerés hogy ez már nem játék. Sűrgősen tenni kell valamit de nem olyan lajhár modján mint eddig, hanem hamar. A welness központban kikérdezték az étkezési szokásainkról, betegségeinkről, stb.

Tartalom menü
FOCUSNET.RO
Szerkesztő
Copyright © 2017 www.focusnet.ro Developped by Jermendy Zoltan
facebooktweeterpinterestgoogle+