facebooktweeterpinterestgoogle+
graphbar
Logo
Pagina în limba românăHome Page (hu)
divertisment

A 10, LEGTÖBB EMBER ÁLTAL BESZÉLT NYELV

A nyelv talán a legfontosabb emberi kifejezési mód. A beszélt nyelv, az egyik meghatározó jellemzője az emberi fajnak, mely nem csak meghatározta de ugyanakkor elősegitette is az emberiség látványos fejlődését. Lehetetlen a mai világot elképzelni, anlkül hogy ne létezett volna a beszélt nyelv, vagyis egy kommunikációs lehetőség, mellyel lehetséges a gyors adatcsere. Elég ha körülnézünk, az újságoktól, könyvektől elkezdve egészen a rádióig, televizióig, stb. ahhoz hogy megértsük hogy maga a létünk függ a nyelvtől amin beszélünk. Az alábbi sorokban be szeretném mutatni a 10 legtöbb ember által beszélt nyelvet, így áttekintve ugyanakkor a bolygó legfontosabb nyelveit is...Ez a rangsorolás talán vitatható de a legtöbb vélemény szerint ez a rangsorolás áll a legközelebb a valósághoz.

Tízedik helyen a MALÁJ INDONÉZ nyelv áll

Malaieziana
- kb. 260 millió ember beszéli ezt a nyelvet. Itt főleg Indonéziát, Malajéziát, Bruneit, Szingapurt és Dél Thaiföldöt, a Fülöp szigeteket valamint a Kelet Timort értjük, a maláj-indonéz nyelv az egyik legelterjettebb nyelv a bolygón, kb. 40 millió nativ beszélőt számol Malajziában valamint 210 millió embert Indonéziában. Nem is csoda ha azt vesszük figyelembe hogy Indonézia 17 508 szigetből áll, melynek lakossága több mint 230 millió ember. Ez a tény a bolygón a 4 - ik helyre rangsorolja a népsűrűsége szempontjából ezt az országot. A maláj nyelv egy austronéz nyelv, melyet nap mint nap beszélnek Malajzia és Bruneiben. Ezzel szemben az indonéz egy dialektusa a maláj nyelvnek (Riaunak is nevezik). A két nyelvnek viszont közösek a gyökerei, és a nyelvek olyannyira hasonlóak hogy a két nyelv beszélői gond nélkül megértik egymást, mivel a két nyelv nagyon hasonlit egymáshoz.Ez utóbbi tény még egy indok hogy a két nyelvet, az indonézt és malájt egy és ugyanannak a nyelvnek számitsuk.
A maláj-indonéz köszönés igy szól "Selamat pagi".

Kilencedik helyen a FRANCIA nyelv áll

Franceza- kb. 300 millio ember beszéli a nyelvet.
A franciát a bolygó legromantikusabb nyelvének számitják, 29 országnak hivatalos nyelve, ugyanakkor léteznek francia ajkú kissebbségek a világ másik 57 országában. A legtöbb franciául beszélők Európában találhatóak, a többi többségében Kanadában él (főleg Quebec, Ontario és New Brunswick tartományban), Belgiumban, Svájcban és sok afrikai országban. Csak az Európai Unióban 129 millióan beszélik a franciát, ebből 65 millió nativ beszélő, még a többiek a franciát mint második nyelvnek választották. A statisztika a harmadik helyre rangsorolja a franciát mint legtöbbet beszélt nyelvet az Európai Unióban az angol és német után. Annak ellenére hogy a francia a leghasználtabb nyelv európában, a XVII. századtól kezdve egész a XX. századig, területet vesztett az angollal szemben a fiatalok választásában. Az új tanügyi programok Kanadában és a harmadik világ fejlödő országaiban egy új franciául beszélő hullámot jósol, becslések szerint a frankofonok száma a közeljővőben elérheti az 500 milliót. Franciául az egyszerű köszönés igy szól "Bonjour".

Nyolcadik helyen a PORTUGÁL nyelv áll

Portugheza- kb. 240 millió ember beszéli. A legelterjetebb nyelv a déli félteken, a harmadik mint beszélők száma nyugaton, és hivatalos nyelve nem kevesebb mint a világ 9 országának. Csak Braziliában több mint 190 millió ember beszéli (összesen 80,08 %- a luszofonoknak), Mozambikban több mint 22 millióan beszélik, és több mint 13 millió angolai beszéli. A nativ portugált beszélők száma több mint 11 millió ember. Ugyanakkor a portugál hivatalos nyelv Guinea Bisau, Kelet Timor, Ecuadori Guinea, Zöld Fok, SaoTome&Principe valamint az autonom státuszu területeken is. Sőt a portugál az egyik legelismertebb nyelv a bolygón, a 4-ik helyen talalható a tanulók preferenciált nyelvei közt. Egyébként Venezuelában, Uruguáyban, Argentinában, Zambiában, Kongoban, Szenegálban, Namibiában, Swazilandban, Elefánt Csont Parton, valamint dél Afrikában, a portugál nyelv az egyik kötelező idegen nyelv mint tantárgy. Az UNESCO szerint a portugál a legesélyesebb arra hogy Afrikában és Dél Amerikában nemzetközi nyelvvé váljon. Becslések szerint csak Afrikában a portugálul beszélők száma elérheti a 90 millió embert 2050-ben. A köszönés kiejtése portugálul "Bom dia".

Hetedik helyen a BENGALEZ nyelv áll

Bengaleza
kb. 270 millió ember beszéli. Főleg Bangladeshben beszélik, egy 120 millió lakosu országban, valamint India, Tipura, Assam és Nyugat Bengáli tartományában beszélik. Az egyik legelterjettebb nyelv a világon, annak ellenére hogy kis területen beszélik, más nyelvekhez viszonyitva ebből a ranglistából. A kb.210 indo-aeriani nyelv melett melyet Azsiában beszélnek, a bengál nyelv 3000-3200 éve fejlődött ki a szanszkritt nyelvből, pontosabban a Magadhi Prakrit-ból, nyelv melyett Budha maga is beszélt, és ez a nyelv, egyike a 3 Indiai ős nyelveknek Bangladeshben. A hivatalos nyelv, valamint a második legelterjetebb nyelv Indiában, a bengál, egyre több ember nyelve kezd lenni az elkövetkező jővőben, ez a demográfiai robbanásnak köszönhető a két dél Azsiai országban. Bengalez nyelven az egyszerű köszönés igy szól "Ei Je".


Hatodik helyen az OROSZ nyelv áll

Rusa- kb. 260 millió ember beszéli ezt a nyelvet.
Az orosz nyelv a legelterjetteb mint földrajzi kiterjedés, Euroázsiából, a legbeszéltebb nyelv a szláv, ugyanakkor a legelterjettebb nativ nyelv Európában. Hivatalos nyelv, Oroszországban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Kigisztánban, Moldovában, Krim félszigeten, Osetiában és második nyelv a többi volt Szovjetunió országaiban. Ugyanakkor Izraelben van egy kissebség amely oroszul beszél és 750 000 lelket számlál, a többségük a volt Szovjetunióból emigrált. Sőt, az orosz egyike az ENSZ hat hivatalos nyelvének. A történelmi forrásokból tudjuk hogy a szláv az egyik legbefolyásosabb nyelv volt már a X. századtól kezdve a történelemben. Körülbelul 164 millió személy nativ beszélője az orosznak, milliók használják mint második nyelvet. Az orosz nemzetközi nyelvvé vált a kommunista blok megalakulásakor, akkor amikor a legtöbb Moszkva befolyása alatt lévő országokban bevezették kötelezően az orosz tanitását az iskolákban, mint a fiatalok első idegen nyelvét. Oroszul a köszönés igy szól "Zdravstvuite".

Ötödik helyen a HINDI nyelv áll

Hindi- kb. 380 millió ember beszéli ezt a nyelvet.
A hindi nyelv, mint Hindi - Urdu néven is ismert ennek a két formájában, az egyik leghasználtabb nyelv a bolygón, ugyanakkor egyike a 22 hivatalos nyelve Indiának ( Hindi és Urdu változata) és ugyanakkor Pakisztán hivatalos nyelve is (Urdu változata). Itt kell megemliteni hogy az Urdu változat az főleg a muzulmánok által használt, ameddig a a Hindi változatot a többi vallásu indiai használja. Az indiánok óriási számának köszönhetően, nép amely becslések szerint meghaladja hamarosan kina népességét, evidens hogy az általuk használt nyelv ( több mint 250 millió nativan beszélő, emelett a többiek a nyelvet mint második nyelvet tanulják) hamar a bolygón legbeszéltebb nyelvek toplistájára került. Úgy tűnik hogy csak az erős hatása az angol nyelvnek a hindire akadályozta meg hogy a hindi a világ leghasználtabb nyelve legyen. Hindiul a köszönés igy szól "Namaste".

Negyedik helyen az ARAB nyelv áll

Araba-Körülbelül 490 millió nativ beszélője van a nyelvnek, a legtöbben a Közel-keleten és Észak -Afrikában élnek, a többi 250 millió ember mellet akik második nyelvnek választották az arabot ezek a számok megdöbbentőek, melyek az arab nyelvet elsők közé sorolják a Földön legbeszéltebb nyelvek ranglistájában. Ehhez természetesen hozzájárult a földön élő nagyszámú muzulmán, körübelül 1 milliárd, továbba ismert az a tény is hogy arab nyelven irodott az iszlám szent könyve is a Korán. Az arab nem kevesebb mint 26 országban hivatalos nyelv, ebből kiemelhető, Egyiptom a maga 80 millió arab ajkú lakosságával. Egyébként a nagyszámú arabul beszélőnek köszönhetően az arab lett a hatodik hivatalos nyelve az ENSZ-nek. Az arab volt a tudományok nyelve a 700 éves arab uralom alatt az ibériai félszigeten. Ebben a korszakban a legtöbb matematikai, filozófiai, orvosi és egyébb tudományos munkák ezen a nyelven iródtak, elsősorban az arab tudósok által. Ugyanúgy mint más szemita nyelv esetében az arab irás jobbról balra történik. A latin ABC-be átirt egyik arab köszönés igy szól "Al salaam a'alaykum".

Harmadik helyen az SPANYOL nyelv áll

Spaniola- kb. 450-500 millió ember beszéli a spanyolt.
1999-ben, az akkori statisztikai adatok szerint, 358 millió nativ spanyolul beszélő volt, az összesen 417 millió spanyolul beszélők közül az egész földön. Becslések szerint ma a hispanofonok száma 450 és 500 millió között ingadozik, a legnagyobb spanyol közösség Mexikóban található, ország melynek lakossága körülbelül 112 millió lakos. A spanyol 20 országban hivatalos nyelv, valamint hivatalos nyelve a Európai Uniónak, az ENSZ-nek és az Amerikai Államok szervezetének is, ezzel megemlitve néhány nemzetközi szervezetnek is amelyek felvették a spanyol nyelvet. Ugyanakkor a spanyol a világon a második nyelv mint nativ nyelveket beszélők számát illetően, túlszárnyalva ebben a kategoriában az angolt is. Az Egyesült Államokban 36 millió ember beszéli a spanyolt, egyes államokban számottevően túlhaladva az angolul beszélők számát is. Ugyanakkor voltak ajánlások arra hogy a spanyol legyen a második hivatalos nyelve az Egyesült Államoknak, de ezt a tervet viszont elutasitották a Washingtoni hatóságok. A Spanyol nyelv, mely a vulgáris latinból alakult, sok befolyásnak volt kitéve az idők folyamán, a legfontosabbak az arab , német, baszk és kelta eredetű befolyás. Jelenleg a Kasztilliai spanyol a legelterjetebb hiszpán nyelv, mely a XV. és XIX. század Spanyol birodalom döntő befolyásának köszönhető. Az egyik spanyol köszönés igy szól "Hola"

Második helyen az ANGOL nyelv áll

Engleza- körülbelül 850 millió ember beszéli az angol nyelvet.
Annak ellenére hogy a nativ angolul beszélők ( kb. 350 millió ember) kevesebben vannak mint a nativ spanyolul beszélők, azoknak a száma akik az angolt második nyelvnek használják óriási.
Vannak becslések melyek szerint az angolul beszélők száma több mint 1 milliárd. Nem lehet ezen csodálkozni, elég ha csak azt vesszük figyelembe hogy az angol nyelv elismerten a szó igazi értelmében, az első "lingua franca", az emberiség történelmében.
Az angol hivatalos nyelv nem kevesebb mint a világ 53 országában, abszolút rekord ezen a területen. Az angol a legbeszéltebb nyelv az Európai Unióban, és az első nyelve az ENSZ- nek. Ugyanakkor, Shakespeare nyelvét, a legbőségesebbnek számitják ami a szavak számat illeti. Az angol szótár több mint 500 000 szót számlál, a különböző tehnikai és tudományos szavak változatának szamitása nélkül. Az angol több szót számlál mint bármelyik európai nyelv. Az angol nyelv eredetét elsősorban a következő nyelvekben kell keresnünk: a régi kelta nyelv, az angolok és szaxonok nyelve, a német törzsek nyelve, melyek megszálták Angliát az V. században valamint a wiking dialektusok melyeket a VIII.-IX. században hoztak a skandinávok. Ezek után következtek a francia, melyeket a normandok hoztak Hódíto Vilmos felemelkedése idején, valamint a latin - lingua franca, az egyházi keresztényeknél és az európai értelmiség nyelve a Középkorban, befolyások. Angolul az egyszerű köszönés igy szól "Hello".

Első helyen a MANDARIN nyelv áll

Mandarin- kb. 1,4 milliárd ember beszéli a nyelvet. A mandarin hivatalos nyelv Kinában és Taiwanban, toronymagasan a legbeszéltebb nyelv a világon, túlszárnyalva az angolt ami a beszélők számát illeti 2 a 1 arányban. Ez nem is csoda, ha azt vesszük figyelembe hogy a kinaiak ( a legnagyobb nép a földön) többsége ezt a nyelvet beszéli.
Ezen kivül a mandarint beszélik még Szingapurban, Indonéziában, Makaóban, a Fülöp szigeteken és a nagyon erős- Egyesült Államok, Ausztráliai, Perui, Kanadai, Mauritiuszi, Oroszországi- kinai közösségben. Ennek ellenére a mandarin a legbonyolultabb nyelv a Földön. Egy kezdő például, képtelen megérteni minden árnyalatát a nativok által kiejtett szavaknak.Például, minden szót 4 féle képpen (tónusban) lehet kifejteni, más-más értelmet kapva, attól függően hogy a hangok hogyan vannak kiejtve, hogy hogyan ejtik a hangsúlyt. A kinai mandarin nyelv a világ egyik legrégibb nyelve megtartotta formáját 3 - 4 000 éven át. Egyébkén maga Konfucius mandarin nyelven irt, a mi kinai kortársaink eltudják olvasni műveit, anélkül hogy szükségük lenne az ókori szöveg átalakitására a modern idők irására. A mandarin köszönés igy szól "Ni hao". ( Megemlitve hogy a"Hao" egy szótagként ejtik, és a hangsúlyt csökkenteni kell a "a" hangnál, hogy aztán újra fel lehessen emelni a végén).

Sursa - http://travel.descopera.ro ; http://www.abcnewspoint.com
Tartalom menü
FOCUSNET.RO
Szerkesztő
Copyright © 2017 www.focusnet.ro Developped by Jermendy Zoltan
facebooktweeterpinterestgoogle+